Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

“Eγκυμοσύνη και Οριεντάλ με την μέθοδο Gadala”. Εγκυμοσύνη και belly dance. Μαθήματα ανατολίτικου χορού και εγκυμοσύνη με την Δασκάλα χορού κα Γκαντάλλα Φωτεινή.



“Eγκυμοσύνη και Οριεντάλ με την μέθοδο Gadala”
γράφει η επιστημονική μας συνεργάτης,Μαιευτήρ- Χειρουργός Γυναικολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Καρολίνα Κολιοπούλου

Ο Χορός της Κοιλιάς ή χορός της ανατολής ή οριεντάλ όπως αποκαλείται από το ευρύ κοινό, έχει ιστορία χιλιάδων ετών. Γυναίκες χόρευαν αυτό το χορό και σε θρησκευτικές τελετές ή γιορτές αφιερωμένες στη γονιμότητα. Ανάλογες κυκλικές κινήσεις της λεκάνης βλέπουμε και σε άλλους χορούς, από άλλα μέρη της γης, όπου αντίστοιχα τους χόρευαν από τα παλιά χρόνια, για να γιορτάσουν τη σεξουαλικότητα και τη γονιμότητα. Τέτοιοι χοροί είναι το Χαβανέζικο hula, το ohel oπου είναι ο πολυνησιακός χορός των Maori, στο Σουδάν ο χορός της VirginDinka, ο χορός των Πυγμαίων στην Ουγκάντα, η βραζιλιάνικη samba, ο zambramora των τσιγγάνων της Ανδαλουσίας και η λατινογενής lambada.

Όπως πριν από χιλιάδες χρόνια, έτσι και σήμερα ο χορός της κοιλιάς συνδέεται με τον τοκετό μέσω των κινήσεων που περιλαμβάνουν την κοιλιά, τη λεκάνη και τους γοφούς. Χρησιμοποιείται σαν άσκηση στην εγκυμοσύνη, οπότε και ενδυναμώνει τους μύες του πυελικού εδάφους, χαρίζει ευλυγισία, αλλά έχει και χαλαρωτική δράση για τη μέλλουσα μητέρα. Στην εγκυμοσύνη πρέπει να χρησιμοποιείται σαν άσκηση στην πιο ήπια μορφή του και κάποιες κινήσεις, όπως τα shimmies να γίνονται σε χαμηλές ταχύτητες. Τα οχτάρια, οι κυκλικές κινήσεις της λεκάνης και τα σηκώματα των γοφών είναι πολύ ευεργετικά αφού είναι πολύ φυσικές κινήσεις και βοηθούν στη χαλάρωση των σφιγμένων μυών και το άνοιγμα της λεκάνης. Πράγματι, μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και φυσική, χωρίς επιβάρυνση, άσκηση, που όχι μόνο γυμνάζει και προετοιμάζει το σώμα, αλλά συνδέει τη μητέρα με το μωρό, μέσω της επίγνωσης και επικέντρωσης, που απαιτούν πολλές κινήσεις, στην κοιλιακή της χώρα.

Οι μαίες στη Μέση Ανατολή αναφέρουν ότι οι γυναίκες των Βεδουίνων γεννούν με ένα τελετουργικό τρόπο, όπου παρουσία των ηλικιωμένων γυναικών, μέσα στη σκηνή, κάποιες γυναίκες παίζουν το κρουστό tabla, και αναπνέουν συγχρονισμένα με την επίτοκο, μιμούμενες τους ήχους που βγάζει η επίτοκος. Ο ήχος των κρουστών και οι ήχοι της αναπνοής, όλα σε συγχρονισμό, γίνονται μέρος της διαδικασίας της γέννησης. Η επίτοκος, υποβασταζόμενη από δυο γυναίκες, εναλλάσσει την όρθια θέση με το βαθύ κάθισμα, εκτελώντας κυκλικές κινήσεις της λεκάνης για να διευκολύνει την έλευση του μωρού της στον κόσμο. Εξάλλου οι κινήσεις αυτές δρουν αναλγητικά, καθώς μαλακώνουν τον πόνο της μέσης που συνοδεύει τις συσπάσεις.

Ο Χορός της Κοιλιάς είναι ακόμα πολύ καλή άσκηση για την αποκατάσταση του σώματος μετά τον τοκετό. Οι μύες της κοιλιάς και της λεκάνης αποκτούν πάλι τον τόνο τους και αποτρέπεται η ακράτεια των ούρων, που συμβαίνει πολλές φορές μετά τον τοκετό λόγω της χαλάρωσης και της διάτασης των μυών που βρίσκονται γύρω από την ουρήθρα και τον κόλπο. Τα οστά της λεκάνης επανέρχονται στην αρχική τους θέση. Παράλληλα, το νεογέννητο απολαμβάνει το λίκνισμα και την απαλή μουσική, όταν η μαμά χορεύει κρατώντας το στην αγκαλιά της.

Άλλα πολύτιμα αποτελέσματα του Χορού της Κοιλιάς είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα όργανα της λεκάνης και αύξηση της αιμάτωσης της μήτρας και κατά συνέπεια του πλακούντα που τροφοδοτεί το έμβρυο με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Ευοδώνεται η διατήρηση ευλυγισίας και ευθυγραμμισμένης στάσης του σώματος, ώστε να αποφεύγονται πόνοι της πλάτης και της μέσης, που συχνά ταλαιπωρούν της έγκυες καθώς μεγαλώνει η κοιλιά τους κι αλλάζει η κλίση της σπονδυλικής τους στήλης. Αυτό γίνεται μέσω της 
υιοθέτησης της σωστής στάσης και της εκγύμνασης μυών της πλάτης, του θώρακα και των ώμων. Επιπλέον η έγκυος ωφελείται από την καλύτερη οξυγόνωση του αίματος μέσω της βαθύτερης αναπνοής και τη βελτίωση του μεταβολισμού της μέσω της αεροβικής άσκησης, ενώ απολαμβάνει τη χαλάρωση, την ηρεμία και τη μείωση του στρες που της προσφέρει.

Οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες ή είναι ήδη σε εγκυμοσύνη, αν επιθυμούν να αρχίσουν ή να συνεχίσουν το Χορό της Κοιλιάς, καλό θα είναι να το συζητήσουν με το γυναικολόγο τους , ο οποίος είναι σε θέση, με βάση το ιστορικό τους, να τις ενθαρρύνει να ασχοληθούν με αυτή την απολαυστική και ευεργετική σωματική και ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Καρολίνα Κολιοπούλου 
Μαιευτήρ- Χειρούργος Γυναικολόγος 
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Βασ. Σοφίας 35 – 106 75 Αθήνα
Τηλ./ Fax: 210 7239223 – «Μητέρα» : 210 6869000
Email : info@drkoliopoulou.gr
www.drkoliopoulou.gr

Το εξειδικευμένο κέντρο διδασκαλίας ανατολίτικου χορού GADALA ευχαριστεί θερμά την Δόκτωρ Καρολίνα Κολιοπούλου για την πολύτιμη συνεργασία αλλά και την σημαντική συνεισφορά της ως προς την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των μελών της official σελίδας μας όπως επίσης και των μαθητών της σχολής μας, μέσω του αξιόλογου άρθρου της με θέμα: “Eγκυμοσύνη και Οριεντάλ με την μέθοδο Gadala”.

Διδαχτείτε ποιοτικά δίπλα μας τον αυθεντικό ανατολίτικο χορό!

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας καθημερινά με την γραμματεία του κέντρου μας από τις 17:00 έως 21:00 στο τηλέφωνο 210 32 11 008 και να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μαςwww.gadala.gr.

Με εκτίμηση,
Τμήμα διεύθυνσης σπουδών
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ GADALA

Αγίας Ελεούσης 5, Ιστορικό Κέντρο Αθήνας-Μοναστηράκι
Τηλ.: 210 32 11 008
email: info@gadala.gr
www.oriental.edu.gr
www.gadala.gr 
www.bellydance.edu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου